Sergei Sviatchenko

 

sergej-sSergei Sviatchenko er født Ukraine 1952  og har levet i Danmark siden 1990.

Han er uddannet ved Kharkov arkitekt skole i arkitektur og kunst i 1975, og har studeret Phd. på arkitektskolen i Kiev, Ukraine i 1986.

Sergei Sviatchenko eksperimenter konstant med medier og installationer og han producerer ligeledes videokunst, foto og collager.

Fra midten af 1970’erne arbejdede han især med collager, men fra midten af 1980’erne kom maleriet til at dominere den kreative proces.

I år 2000 vendte Sviatchenko tilbage til collagen og begyndte at arbejde i en ny form. En form som går på tværs af genrer, men samtidig forener “popkultur med politik, personlige erindringer med kollektive historier og ikke mindst arkitektur og videnskab med den logiske drøm”. Denne nye form har resulteret i, “skabelsen af nogle af de mest spændende værker i nutidens dynamiske visuelle landskab”.

I adskillige år har Sergei Sviatchenko lavet photo-collager som bærer sit helt eget udtryk, et udtryk som ikke kan sammenlignes med andres.

I 2002 grundlagde han Senko Studio et non-profit udstillingssted, hvor Sviatchenko som kurator præsenterede avanceret og upcomming kunst i alle afskygninger de næste 7 år.

I 2009 grundlagde han projektet ”Close up and Private”, et kunst/foto projekt som er dedikeret til stilens visuelle sprog og hylder de klassiske detaljer og nutidens udtryk gennem fotografier. Bl.a. har han arbejdet sammen med tøjmærker som Costume National, Gant Rugger, Dickies og Jack & Jones by Premium hvor han har bidraget med sin kunstneriske baggrund.

Den kunstneriske inspiration har Sergei Sviatchenko fra surrealismen og konstruktivismen. Sergeis far Evgenik Sviatchenko, der var professor i arkitektur og selv kunstner er imidlertid hans største inspirationskilde. Han understregede overfor sønnen betydningen af den russiske avant-garde kunst (1910-1934), hvor især den hvide farve og dens betydning for lys og rumvirkning i maleriet.

Collagerne er et resultat af arbejdet med ”arketype”, en psykologisk struktur, der findes i den kollektive ubevidsthed. Jung introducerede begrebet ”arketyper” i videnskaben og mente at disse var en basis for kreativ bevidsthed.

I 2012, udgav forlaget ”Gestalten ”, fra Berlin bøgerne ”Everything Goes Right & Left if you want it. The art of Srgei Sviatchenko”.

Sergei Sviatchenko er far til fodboldspilleren Erik Sviatchenko.

VENLIGST UDLÅNT AF GALLERI NB VIBORG

KUNSTFORUM 6880

KØB: TLF. 40508784

 

Skriv et svar